Foredrag // Workshop

SIDEN OPDATERES IKKE LÆNGERE MEN FUNGERER SOM ARKIV, Signe 2017

 

NYHED. Fra forår 2016 kan jeg endelig byde velkommen til helt almindelige mennesker, der drømmer om at bygge bæredygtigt… GRATIS workshop i samarbejde med FSC og Miljøstyrelsen. Meld dig til her – facebook-link til begivenhed

Virksomheder og organisationer er fortsat velkomne. De kan selv bestemme dag, omfang, forplejning og indholdet kan tilpasses gruppen af medarbejdere, ledere, bestyrelse eller lignende.

I hele 2015 har jeg holdt en hel del foredrag Bæredygtigt Byggeri. Det handler om kommunikation – og om træ, genbrug, nøjsomhed, træ, omtanke og hvordan vi indretter boliger og IMG_9590arbejdspladser meget mere hensigtsmæssigt.

Jeg skræddersyr foredraget til publikummet. Det kan holdes ude. Eller hos mig. Grupper kommer allerede nu til Brombærhuset til heldages eller halvdages workshops/ inspirationsdage om bæredygtighed, materialevalg (det har det handlet om for fx en delegation fra IKEA, udenlandske designere), opbygning af bevægelser (det har det handlet om for fx Call Me, hvis ledelse var på inspirations-dag) eller “hvordan gør man emner indenfor teknik-og-miljø sexet” som KL ville høre om…

Huset – Brombærhuset – er et interssant sted at opholde sig, når der udvikles… Fordi det netop er en “case” eller “proto-type” for bæredygtigt byggeri og jo er verdens første FSC-certificerede 100 pct træhus på pæle. Linen er gået helt ud her og der er meget at tale om, meget at føle, opleve, mærke og tænke over.  Vi kommer helt ind til kernen af, hvad vi er for nogle mennesker, hvorfor vi kan få det bedre af at indrette os anderledes, hvordan vi kan bruge træ, genbrug og cirkulær økonomi i praksis.

Der er te, kaffe, kage og fantastisk frokost fra Rabarbergården undervejs.

Konkret til at klippe ud:

Foredraget handler om HUSTERAPI OG IKKE-BÆREDYGTIG-STRESS- hvordan vi får det bedre ellerSkærmbillede 2015-02-24 kl. 22.36.04 dårligere, af de boliger/kontorer, som vi bor og arbejder i. Ny forskning viser, at vi bliver stressede af moderne boliger, storrumskontorer, unaturlige materialer, støj, metal og mangel på udsigt. Men vi bliver raske, glade og produktive, af at befinde os i indeklima med naturlige materialer, ro, træ, mulighed for at se langt, forskellige loftshøjder. //

Det handler også om 2. MATERIALER OG TEKNIK: Dampspærrer (papir versus plast), isolering (30 el 40 cm – papiruld, træfiber el. stenuld), træsorter (fordelene ved robinie, lærk, ceder, douglas, guariuba og fordelene ved andre mindre kendte træsorter også fra troperne!!), vedvarende energi, brændeovne, solceller og klimasikring af byggerier, størrelser på punktfundamenter m stolpesko, tag m undertag og humtonitplader. Det er dejligt nørdet, men helt nede på jorden. //

3. FSC. Forbrugernes sikkerhed for at købe bæredygtigt træ til byggerier – hvad betyder IMG_8960det? Og hvor meget kan vi forbedre vores C02-aftryk (som ved Gud grød skal nedsættes) ved at bygge m træ fremfor andre materialer som sten, cement, beton – som alt sammen kræver store mænger rent drikkevand i tilblivelsen. Træ er det mest bæredygtige byggemateriale i verden – positivt før, under og efter man har bygget m det. //

4. GENBRUG og cirkulær økonomi. Jeg viser eksemplet med at indrette med 100 procent genbrug – man kan godt lave et hjem, der kan komme i et boligmagasin, kun med ting og sager fra loppemarkeder, kælder, storskrald og auktioner og på budget (16.000 kr har alt inde i huset kostet).

5. Vi kan tage fat i konkrete udfordringer for tilhørerne fra et byggeri, en arbejdsplads, en kommune – hvordan kan der skabes mere bæredygtighed i arbejdsliv og dagligliv?

Skriv direkte til mig, hvis du vil booke et foredrag: info@signewenneberg.dk

Se mere om alle mine andre foredrag på min “rigtige” side. www.signewenneberg.dk

TV2 viste programmerne om det bæredygtige byggeri fra mandag d. 13.april. Hver mandag kl.21.25. Kan derefter ses på TV2-FRI. Og altid  på TV2-play. Se endelig med! 

Lidt baggrund nedenfor

For mig er bæredygtighed og genanvendelse helt almindelig sund fornuft. Se artikel her i Politiken.

Efter at have revet det gamle ildelugtende sommerhus ned, var der en ting, derIMG_1923 virkelig, virkelig provokerede mig: At det her var så lidt bæredygtigt. At ALLE materialer var noget bras. At huset var ungt – fra 1965 og dermed kun tre år ældre end mig – og alligevel lige til at smide ud. INTET kunne genbruges. Moder jord har brugt sine fine ressourcer på at skabe alt det, som sommerhuset var lavet af – træ, glas, sten – og det var så sat sammen på en så klumpet og uhensigtsmæssig måde, at det hele kun holdt i en generation.

Nu skulle der derfor bygges anderledes.Det sommerhus jeg byggede skulle max bæredygtigt. Det var hårdt, det var vildt, det var ambitiøst og det lykkedes!

# Huset er det første FSC certificerede hus ikke bare i Danmark, ikke bare i Europa, men i verden. (Der er flere, som har bygget med FSC træ, men ingen er blevet certificeret før). Det er det første hus i verden (so far) som bruger træ i sådan en grad og som er FSC-certificeret. Her adskiller det sig fra andre ved fx at have isolering i træ og fundament i træ og fordi det netop er certificeret. Jeg vil bevise, at det kan lade sig gøre.

# Vi har arbejdet med bæredygtighed i alle led – i materialevalg (inde og ude og i haven), transport (også håndværkernes, de er alle lokale) og i bortskaffelsen af det gamle sommerhus – et nedrivningsfirma  hjalp med miljørigtig nedrivning så 90 pct trods alt blev genbrugt (om ikke andet som asfalt og tagplader).

# Vi har arbejdet med klimatilpasning – huset står på pæle. Når et træhus kommer op på pæle, så fortsætter landskabet ind under huset. Høns og hund kan gå under hus og det er ret hyggeligt. Man undgår kulden fra jorden. Men det fine er, at lige meget hvor meget det regner – nu og i fremtiden – så er huset klimasikret.

# Alle vinduer er genbrug. Når noget er ægte genbrug kan det FSC-mærkes og huset kan derfor blive FSC-mærket og FSC-certificeret.

# Energi er en overvejelse, når man bygger bæredygtigt – hvad skal man vælge for leve energi-rigtigt? Vi arbejder med brændeovn, tykke sokker og måske en varmepumpe. Solenergi giver ikke rigtig mening at anskaffe til sådan et lille behov. Når man alene har brug for el til at varme vandet i en ny vandvarmer og så lidt strøm til madlavning, musik og arbejde, så behøver man ikke andet end et godt el-selskab, der evt. får strømmen fra havvindmøller. (Her har jeg virkelig lært noget selv, jeg troede som en selvfølgelighed, at man skulle køre den ind med solceller eller andet på grunden, hvis man ville være bæredygtig, men man skal også tænke i produktion/bortskaffelse af sådan et anlæg holdt op mod behovet).

# Brændeovn – man skal have en ny, for at undgå partikelforurening, som er værre end dieselforurening. Ellers er det ikke særlig bæredygtigt. Jeg er forelsket i en svanemærket ovn fra Morsø, den kan sagtens varme hele hytten op. I begyndelsen var jeg sikker på, at masseovn måtte være sagen, men da huset skal kunne varmes op hurtigt – og nogle gange kun for en aften eller et døgn, så giver det ingen mening at have en varmekilde som masseovn.

# Nøjsomhed – hvad filan skal man i grunden med store badeværelser? Det er fint, at få tænkt nøjsomhed ind i alle led og alle nyanskaffelser. For egen regning kan jeg sige, at jeg er helt pas på “vækst”, “forbrug” og “alle har ret til et fedt køkken”.

# ALT inde i huset er genbrug fundet til storskrald eller på anden vis. Man kan lige så godt bruge de ting, der allerede er i omløb i stedet for at deltage i at der bliver produceret nyt, med ny belastning for klima og miljø til følge. Cirkulær økonomi vist i praksis.

Her er et meget stort og flot hus – bygget i genbrugsmaterialer.

reclaimedtimberMeyerExterior-800