Benspænd

MANIFEST – benspænd i sommerhusbyggeriet

Alle kreative projekter bliver bedre af at blive udfordret af lidt benspænd og dette projekt har ikke været en undtagelse.

1. Der bruges kun lokale håndværkere, der kommer fra landsbyerne omkring huset. Det er bæredygtigt at støtte dem, der bor og arbejder i lokalområdet. Og de har ingen transport – og kender hinanden, hvilket er en fordel.

2. Projektet er low-budget. Nøjsomhed tænkes ind i alle led. Men der gåes ikke på kompromis med holdbarhed og kvalitet, da det bæredygtighed er vigtigst af alt i projektet.

3. Alt i hus og have skal være bæredygtigt. I alle tænkelige led. Også med transport og oprindelse. Alt træ er FSC-IMG_7336mærket træ. Huset er det første FSC-certificerede hus – ikke bare Danmark – men i verden. (Der er flere, som har bygget med FSC træ, men ingen er blevet certificeret før). Det er det første hus i hele verden (siger FSC-sekretariatet) som bruger træ i sådan en grad og som er FSC-certificeret. Her adskiller det sig fra andre ved fx at have isolering i træ, dampspærre i papir og fundament i træ. FSC-mærket træ koster kun 1-3 procent mere, men vi har som forbrugere sikkerhed for, at alle led i produktion, skovning og arbejdsforhold (og endda skole til skovarbejdernes børn) er bæredygtigt og under streng kontrol.

4. Huset skal have en lang levetid og der er tænkt i “cradle to cradle”. Det var alt for provokerende, at det gamle sommerhus (som stod på grunden) var ungt, fra 1965, og alligevel var lige til at rive ned og smide ud og ikke ret meget kunne genbruges. Dette hus bør kunne stå i mere end 150 år. Og det kan pilles fra hinanden og “up-cycles” – hvor det gamle hus kun kunne “down-cycles”.

5. GENBRUG: Alt interiør, døre, vinduer, service, bestik, stole, borde, sofa, reoler, havemøbler er  genbrug og gerne genanvendt storskrald, der får et ekstra liv. (Alt i huset er virkelig genanvendt).

6. Alt skal så vidt muligt være lavet af træ og naturmaterialer og i naturfarver (der binder indretningen sammen). Drivhuset er af cedertræ – som huset, der er med cedertræbeklædning. Dampspærren, der normalt er af plast, er af træ. Isoleringen, der normalt er stenuld, er af træ. Møblerne er af træ. Bordplade i køkken er af træ. Og der er brugt 14 træsorter – også mindre kendte træsorter, fordi det er godt at fokusere på mangfoldigheden i dette smukke materiale. Og opvarmningen er endda også træ – da en ny svanemærket brændeovn er eneste varmekilde.

7. Haven skal være økologisk og gerne med genbrugs-planter – som vi bytter os til fra andre haver. Det har gjort at planterne i haven er lidt tilfældigt sammensat, men sådan er det jo også i naturen og på prærien… Det, der har villet slå rod her, har fået lov til at være her.

I bogen har jeg desuden skrevet disse manifest-regler

 • Byg højt – så er huset sikret mod fremtidens ekstremregn. Vi husejere må også gøre noget selv, når vi bygger og tænker fremtidens byggeri. Da jeg søgte byggetilladelse, lå Gilleleje under vand efter stormen Bodil og alle var meget optagede af oversvømmelser. Jeg fik lov til at bygge på pæle, fordi det passede med den nye grønne lokalplan, som netop tilgodeser bæredygtigt byggeri. Det, at huset står på pæle gør, at mit hus er fremtidssikret. Landskabet fortsætter under huset og der kan løbe både en lille hund og en kat rundt inde under huset – ligesom det er nemt, at komme til rør. Det giver en enorm ro, når det regner voldsomt, at huset står på pæle. Det er på en måde også rart, at fjerne sig (lidt) fra den stråling, der er i jorden. Når huset er højt oppe på træpiller og svæver, så er det ikke i kontakt med de strømme af stråler, som er i jorden. Når man bor i et hus med kælder, er huset bygget ind i jordens strømme.
 • Byg med lokale håndværkere og støt lokal bæredygtighed. Når der bygges med lokale håndværkere uden transport – så tæller det i plus på bæredygtighedssiden. At det så også er en stor fordel, at de kender hinanden og kigger på hinandens arbejde og gør sig umage, fordi de arbejder blandt venner, er et andet stort plus.
 • Træ, træ og træ – fra inderst til yderst. Træ på taget, træ som fundament, træ som isolering. Det med taget kom først til senere. Jeg blev grebet af tanken om at bygge i hundrede procent træ og i hundrede procent FSC. Der er ikke meget i huset, som ikke er træ – endda er dampspærren, som normalt er af plast, lavet af papir og træfibre fra en skov i Hviderusland (vi er nede i nørderiet nu, fibrene er hviderussiske, dampspærren er dansk og er dermed ikke fragtet langt)
 • Brug alle pengene på ordentligt træ og dygtige tømrere. Indretningen må til gengæld ikke koste en krone. Jeg tjente 16.000 kr. denne sommer på loppemarkeder. Pengene blev brugt til indretningen. Sådan gik det i nul og kostede sådan set ikke noget. Desuden fik jeg genoptaget en gammel sport: Storskraldsroderi, raids i containere og loppemarkedsture. Det er utroligt, hvad man kan finde gratis
 • Senge, hårde hvidevarer og nogle faste lamper betragtes som nagelfaste og er nye (senge er billige futonmadrasser, der er købt ud af husbudgettet, ikke ud af indretningsbudgettet)
 • Al indretning skal være i naturens farver. Sofa i naturfarve. Stole i kurvefletfarvet. Borde i træfarver. Der kan være noget, som er blåt som himlen eller grønt som træerne. Men ellers skal det bare være naturfarver. Hvorfor? 1. Fordi det passer godt til et træhus i naturen. 2. Fordi naturlige rolige farver er beroligende for mennesker. Det ved man fra haveterapien. 3. Og fordi det gør det meget nemmere at sætte tingene sammen, hvis der er en eller anden farveholdning og holdning til materialer. Lidt ligesom i en garderobe, kan man vel sige
 • Nulaffaldsstrategi – med udgangspunkt i cirkulær økonomi. Fjern unødige udgifter fra udbudsmaterialet ved at stryge den dyre post ”containere”. Affald er i virkeligheden en ressource. Og containere er en udgift
 • Alle regler skal overholdes og håndværkerne skal selvfølgelig have skurvogn med bad, toilet og køleskab til rådighed. Men det er næppe nødvendigt med flere vogne. Ved at bygge drivhus, skur og anneks som det første på grunden kan der spares penge på dyre skurvogne, som var en tung post i udbudsmaterialet. Og småhusene skal alligevel bygges før eller siden. Vi brugte anneks, skur og drivhus til byggemøder og til opbevaring
 • Byg om sommeren, så energiforbruget er lavt og vejret er godt. Sådan spares der rigtig meget på elregningen, lærte jeg af de kloge elektrikere, der fortæller om store regninger fra varmekanoner på byggepladser om vinteren. Sommer er også det bedste, når man skal opbevare materialer. Hvis man bygger på årstider med dårligt vejr, er der risiko for, at materialerne bliver skadede eventuelt med senere svampeskader til følge. Vi havde næsten alt træ og alle materialer her på grunden, men fik lov til at have det mest sarte træ, der skulle bruges indendørs, liggende inde hos den lokale tømmerhandel under tag i et særligt hjørne
 • Skjul ikke rør i vægge og sørg dermed for, at minimere muligheden for at der kommer vandskader i det fine nye træhus. Hav indvendige afbrydere på udvendige vandhaner.
 • Gå altid efter FSC-mærket træ. 2. Træ, der på en eller anden måde er blevet til overs eller er på tilbud, fordi det måske er anden sortering (stadig certificeret). 3. Materialer, der har en særlig historie og som man kan ”bygge rundt om”. Når man bygger helt nyt, er det lige meget, hvilke mål vinduer og døre har, man kan bare bygge rundt om dem
 • Bæredygtigt på flere planer – huset skal være rart at være i. Hus-terapi inspireret af have-terapi. Byg et hus med fokus på at tænke tanker til ende, på anti-stress, på at læse bøger, på at falde til ro, på at hygge og spise god mad sammen uden forstyrrelser. Sørg for gode madrasser, mulighed for god søvn og gode stole at sidde på og i.